niedziela, 22 czerwca 2014

Radio i bartny miód

Dwa ostatnie weekendy minęły mi pod znakiem mediów. W dniach 14-15.06.2014 gościła u nas Ewelina Karpacz ze Studia Reportażu Polskiego Radia. 20-minutowy reportaż nagrany wówczas, pt. "Bartnik", będzie na antenie Programu I Polskiego Radia we wtorek 24.06.2014 o godzinie 21.10. Następnie wersja nieco skrócona pojawi się na antenie Programu III  po godzinie 18.00 w kilka dni później - data emisji nie jest jeszcze znana. Podczas nagrywania zajrzeliśmy prawie do wszystkich barci. Podczas otwierania jednej (z rusztowania), przy wyjmowaniu zatworu oderwał się fragment plastrów z miodem, więc mieliśmy nieoczekiwaną degustację miodu bartnego! Jeśli pamiętacie serial "Przystanek Alaska", w jednym z odcinków bohaterowie znaleźli zamarzniętego mamuta, którego następnie przyrządzili i zjedli. Próbując miodu bartnego, czułem się jak mieszkaniec Cicely, zaproszony na mamucią ucztę. Odnośnie wrażeń smakowych z degustacji, to skutecznie zaburzyły je fragmenty mchu, igliwia i odrobina piachu poprzylepiane do miodu. Włażąc na rusztowanie, nie byłem przygotowany na pozyskanie miodu, więc nie miałem ku temu odpowiednich narzędzi (kubełka drewnianego lub chociaż talerzyka). Schodząc z rusztowania i będąc atakowanym zajadle przez setki rozzłoszczonych pszczół, upuściłem plaster na ziemię. Ale zostawmy te nieplanowane "dodatki" na boku i spróbujmy opisać nieco sam miód.
Zdziwiło mnie, że jest on bardzo płynny i jasnozłocisty, wręcz przezroczysty. W smaku słodki i delikatny, niewyczuwalna była żadna dominująca nuta, charakterystyczna przy miodach mniszkowskich, lipowych czy rzepakowych. Z resztą lipy u nas jeszcze nie kwitły, a żadnych miododajnych upraw w pobliżu nie ma, w zasadzie to w promieniu kilku kilometrów nie ma żadnych upraw. 


A posłuchajmy co same pszczółki mają do powiedzenia
Mała, czarna i zajadła - to musi być pszczoła augustowska

Mam nadzieję, że miód bartny będzie niedługo bardziej dostępny w Polsce niż mamucie mięso na Alasce











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz